Nebunul

Citeam o carte zilele trecute despre Arhetipuri si dupa ce am trecut de Rebel, Magician, Rege si Intelept, stadii pe care le putem atinge, am ajuns la final, la ultimul arhetip care e Nebunul si care e cel pe care il caut acum.

Dupa ce ai studiat, cautat, invatat, citit, vine vremea sa pui in aplicare, sa manifesti ce stii, apoi vine Inteleptul. Daca Magicianul reprezinta intrarea in aceasta etapa a “intoarcerii” prin faptul ca este capabil sa vada invizibilul, sa vada ceea ce altii nu sunt capabili sa vada si sa inteleaga, iar Regele este capabil sa realizeze ceea ce magicianul vizualizeaza si doreste, urmeaza Inteleptul care reprezinta intelegerea, constientizarea.

Acum esti foarte aproape de a gasi comoara de la capatul calatoriei tale. Iar aceasta comoara este ascunsa in locul la care te gandesti cel mai putin.

Inteleptul iti deschide portile unde e ascunsa comoara, chiar in inima ta. Pentru ca nivelul de Intelept inseamna constientizarea experientelor de viata de la un nivel profund transformator.

Dar ultimul si cel mai important pas e Nebunul:

– libertate deplina in gandire si actiune

– pasiunea de a trai fiecare clipa intens, e momentul in care traiesti “aici si acum”

– puterea de a te elibera de orice conditionari si programari mentale si sociale si de a recastiga fericirea din copilarie a inocentului

Puterea Nebunului: energia Nebunului simbolieaza libertatea. Este uimitor faptul ca libertatea este considerata cea mai profunda expresie a personalitatii evoluate, a omului superior.

Nu puterea Razboinicului este maximul dezvoltarii, nu fericirea Inteleptului, ci libertatea Nebunului este maximul evolutiei.

Energia Nebunului iti da ceva ce nici o alta forma de putere nu iti ofera. Nebunul din tine iti ofera puterea de a rupe orice programari mentale, de a descoperi ca nu ai fost.

niciodata limitat, de a te juca cu propriul destin si de a schimba si de a inlatura orice ti se pare acum ca te limiteaza ca te deranjeaza.

Acest nivel e ultimul nivel de evolutie, este cel care conecteaza Eroul iar la arhetipul Inocentului, dar de data aceasta nu mai e vorba de naivitatea inocentei ci de puterea deplina pe care Eroul a acumulat-o in calatoria sa.

Nebunul este cel care se bucura, care sarbatoreste intoarcerea acasa. El a descoperit comoara ascunsa in el, a descoperit ca viata e bucurie, ca viata e frumusete si cunoastere.

Nebunul e adultul care se simte iar copil liber si fericit, care se joaca si se bucura ca un copil.

Nebunul e acel adult care e vazut de ceilalti “normali” ca se poate bucura atunci cand aparent nu e nimic pentru care sa te bucuri.

De exemplu, cel mai clar element este ca Nebunul se bucura atunci cand nu si-a atins un obiectiv, ci cand inca lucreaza pentru acel obiectiv.

El gaseste placere si bucurie in drumul spre obiectiv, asa ca pentru el nu e important obiectivul ci drumul pana acolo. Aceasta atitudine i-a adus numele de “nebun” din punctul de vedere al celorlalti oameni care nu ii pot intelege acest mod de gandire.

In momentul in care se activeaza Nebunul tu te simti complet liber si implinit. Iti traiesti vocatia si iti urmezi misiunea, fara sa te stresezi nimic, fara sa te simti supus regulilor.

Nebunul este partea din tine care se poate bucura de reusita fara griji. Nebunul este Inocentul care a pornit la drum in calatorie si a depasit toate provocarile, e la capatul drumului, a atins nivelul sau cel mai inalt de evolutie si acum se intoarce acasa, la libertatea si frumusetea jocului.

Activand acest nivel de cunoastere si evolutie vei trai viata la modul cel mai intens, asa cum un copil se implica in jocul lui chiar daca stie ca e doar un joc.

Copilul cand se joaca este complet acolo, plange, rade, isi ia rolul in serios.

Pentru Nebun, jocul e chiar viata. Adica tot ceea ce faci si tot ceea ce traiesti acum e de maxima intensitate pentru tine, chiar daca stii ca oricand poti sa schimbi lucrurile cum doresti tu, pentru ca ai aceasta putere. Dar iti asumi jocul vietii asa cum este el.

Ca un copil care se joaca si stie ca poate sa incalce regulile, dar in acelasi timp stie ca daca incalca regulile nu mai are nici un farmec tot jocul, pentru ca a castigat prea usor.

Nebunul se joaca un joc real, viata lui, se bucura de viata, se bucura de tot ceea ce se intampla in propria lui viata pentru ca stie ca e doar un joc.

A invatat ca totul e iluzie cand a integrat complet arhetipul Inteleptului, dar acum are nevoie sa se simta liber in aceasta iluzie si sa se comporte in ea ca si cand ar crede ca e reala.

Asa cum face un actor pe scena. Se comporta ca si cand crede complet ca scena este viata. Acolo, in rolul pe care il joaca, da tot ce are el mai bun. Plange si rate, traieste sau moare asa cum ii dicteaza rolul. Dar cand vine pauza, el stie ca este actorul si nu personajul.

Nebunul e Inteleptul care a inceput sa se joace. Nebunul s-a saturat de cunoastere dupa ce a invatat ca viata e doar un joc pentru unii iar pentru altii e o lupta.

A ajuns la acel nivel incat a lasat orice lupta in urma (Razboinicul), a depasit chiar si nivelul in care isi propunea un obiectiv si il realiza imediat (Regele), ba chiar a depasit si nivelul in care voia sa inteleaga ca viata e mai mult decat ce aparent vedem (Inteleptul).

Asa ca nebunul acum mai are un singur scop in misiunea lui. Sa traiasca! Si face asta cum stie mai bine, prin joc, prin bucurie pentru fiecare experienta pe care o traieste.

August 2014 Marius Simion

CALATORIA EROULUI – Cele 12 arhetipuri ale personalitatii

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.