Echinoctiul de Primavara: Traditii si ritualuri antice

Pe 20-21 Martie in fiecare an are loc Echinoctiul de Primavara, momentul cand Soarele intra in Berbec si incepe un nou ciclu ce marcheaza Noul An Astrologic! 🍾💫

Renasterea Soarelui si intoarcerea luminii reprezinta sfarsitul jumatatii intunecate a unui an (sezonul de toamna si iarna in care ziua este mai scurta si noaptea mai lunga).

Acest nou ciclu a fost celebrat din timpuri antice prin diverse traditii, obiceiuri si ritualuri incarcate cu simboluri. De la intoarcerea Persefonei din Lumea de dincolo, la renasterea lui Isus, la festivalul mayas Return of the Sun Serpent, toate sunt un simbol pentru lumina, renastere, noi inceputuri si a echilibrului dintre lumina si intuneric, ca o paralela a faptului ca ambele se afla in noi si una nu poate functiona fara cealalta. Lumina si intuneric, noapte si zi, odihna si actiune, interior si exterior, yin si yang – toate reprezinta calatoria Sufletului de la intuneric si separare catre lumina si unitate.


Inca din antichitate, Echinoctiul era considerat un punct in care valul dintre lumi (reala si invizibila) se subtiaza si putem sa auzim mult mai bine intelepciunea stramosilor, a ghizilor si fiintelor de lumina, chiar sa primim mesaje si indicii despre ceea ce putem initia.


Echinoctiul este momentul cand ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pamant, datorita faptului ca Soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se afla exact pe ecuatorul ceresc.

Traditii si ritualuri

In ritualurile pagane din Europa, Echinoctiul este sarbatorit prin arhetipul Ostara, zeita Primaverii sau Eostra (East-Ra – unde Ra este Soarele). Oestrus, cuvantul din care deriva cele doua nume, inseamna un animal in calduri, un simbol pentru fertilitate asociata cu bogatia naturii ce se trezeste la viata si incepe sa rodeasca odata cu Primavara.

Cuvantul este sinonim estrogen si face acest simbol unul pur feminin asociat cu ciclicitatea (de aceea e important sa fim in acord cu ciclurile lunii si de aceea e si mai important mai ales pentru femei sa fie in armonie cu ciclul lor menstrual) si nasterea, procesul de germinare atat al naturii, cat si al ideilor noastre pe care incepem sa le aducem acum la lumina si incepem actiunea.


Energia Echinoctiului este ideala pentru renastere in noi forme, pentru noi inceputuri, pentru curatenie, pentru initiere si actiune, pentru a ne apuca de planuri, a purcede catre indeplinirea scopurilor si dorintelor, pentru proiecte noi de tot felul, pentru plantarea semintelor ce vor incepe sa germineze sub lumina calda a Soarelui renascut!


Tema renasterii intr-o noua forma este prezenta in multe culturi si reprezinta abilitatea noastra de a trece constant la stadii de evolutie superioare, sa lasam in urma umbrele detectate si vindecate in sezonul intunecat (toamna si iarna cand ni se cere sa incetinim ritmul si sa mergem catre interior) si sa renastem intr-o forma mai luminoasa.

In Persia, festivalul Echinoctiului se numeste No Ruz – O noua zi si este o sarbatoare a reinnoirii si credintei. Mayasii au Return of the Sun Serpent un simbol pentru Soarele care incepe sa apuna peste scarile piramidei El Castillo si formeaza o umbra sub forma unui sarpe ce are abilitatea sa ii elibereze de paradigme vechi, de karma, de regrete, dureri, probleme sau orice ii tine separati de Divinitate.

In cultura Romana, Mithras (un zeu care ajuta oamenii sa ascensioneze in taramul Luminii) s-a nascut la Solstitiul de Iarna si a inviat primavara.

Pastele cade tot timpul in prima Duminica dupa luna plina ce urmeaza dupa Echinoctiul de Primavara, fiind si el un simbol al renasterii determinat de minunata ciclicitate a naturii, dar si un simbol pentru Intoarcerea Luminii prin Salvatori Mesianici si pentru depasirea unor stadii intunecate ce aduc promisiunea eliberarii, unui nou inceput intr-o forma mai luminoasa, un nou stadiu de evolutie si crestere.

In vechiul Babylon, zeita Ishtar (se pronunta Easter) era sarbatorita la Echinoctiu prin orgii ritualice ca practica spirituala menita sa ajute la accesarea energiei creative aflata in Chakra Sacrala (asociata cu Berbecul). Tot ea era simbol pentru fertilitate ce aduce crestere, productivitate si abundenta.

Un alt simbol este Iepurele, primul animal care apare cand zapada incepe sa se topeasca, la fel un simbol de fertilitate ce ne-a oferit zicala “Te impuiezi ca iepurii”. 🤣

Ouale si semintele sunt simboluri antice ale Echinoctiului si erau des intalnite in ritualuri. In culturile pagane se scriau intentii pe oua ce erau apoi ingropate in pamantul de langa usa casei, iar deasupra erau plantate flori.

Oul reprezinta un simbol Alchimic, galbenusul simbolizeaza Soarele, coaja este Luna, iar intreg oul este renasterea in sine. Pentru Alchimisti oul este un simbol al celor 4 elemente: coaja reprezinta Pamantul, membrana este Aerul, albusul este Apa, iar galbenusul este Focul.

Mai multe despre Oul Cosmic gasiti aici.

Semintele erau folosite pentru a purta intentiile si dorintele catre realizare. “Respirai” asupra lor ceea ce iti doreai si le plantai in gradina.

Lucrul cu Umbra, asa cum am tot insistat, e important, dar atunci cand ne acordam la ritmurile naturii (asa cum de fapt ar trebui sa traim), vine vremea sa dam niste piei jos, sa renastem intr-o noua forma si sa trecem la actiune.

Se spune ca in ziua Echinoctiului e indicat sa ne trezim devreme, sa ne curatam trupul, mintea si casa (mai ales prin foc – elementul Berbecului prezent in toate ritualurile pagane – fumigatie, lumanari – mai ales albe sau verzi) si sa mergem in natura, sa ne asezam cu fata catre Est, locul de unde rasare Soarele. Aici ne putem acorda la lumina si noi inceputuri si putem sa ne setam intentii.

Legat de purificarea prin foc, exista un obicei des intalnit de a arde pamanturile agricole pentru a fi pregatite pentru noi seminte.

Echinoctiul este un moment puternic pentru meditatii, ritualuri si intentii de a accesa o energie speciala si de a ne acorda la ritmurile Naturii si Mamei Pamant!

Sezonul Berbecului

Berbecul este primul semn astrologic, locul unde incepe roata zodiacului, el este un simbol pentru initiere, nou, actiune, focul interior, drive, forta si locul de unde potentialul nostru creativ incepe sa se manifeste.

Va doresc un an astrologic minunat si un Echinoctiu plin de abundenta, noi inceputuri magice si o renastere intr-o noua forma mai frumoasa si mai inalta! ☀️

Advertisement

3 thoughts on “Echinoctiul de Primavara: Traditii si ritualuri antice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.