Astrologia si lucrul cu umbra, individualizarea si Era Varsatorului

Dupa multi ani in care ne-am imbatat cu apa rece, cu mantre pozitive spuse in oglinda, cu vizualizari gen “Secretul”, cu fiinte de lumina care vin sa faca munca in locul nostru si sa ne salveze, iata ca am ajuns in etapa cu care trebuia de fapt sa incepem si pe care am bagat-o sub un pres gros. Se vorbeste din ce in ce mai mult despre lucrul cu umbra personala si colectiva si ma bucura sa vad din ce in ce mai multi oameni care vorbesc despre asta, care ajuta alti oameni sa faca acesta munca, dar mai ales oameni dispusi sa lucreze cu umbra personala.

Era normal sa se intample, am intrat in Era Varsatorului unde vorbim despre individualizare.

Ce inseamna asta?

Pai tata Jung spune cam asa: procesul prin care o persoana devine o persoana integrata, devenind una singura si atingerea capacitatii de a fi total autonom si independent, un proces de diferentiere, constituire si particularizare a esentei, astfel incat subiectul poate afla cine este si construieste personalitate.

El spune ca acest lucru implica integrarea elementelor opuse (umbra), a conflictelor ce apar intre individualitate si colectivitate, intre constient si inconstient.

Ce este Umbra?

Pai sunt parti din noi, din emotiile noastre si din felul nostru de a fi pe care am ales sa le ascundem pentru ca am inteles inca de mici ca ele nu sunt bune, nu sunt in regula, nu sunt acceptate social, nu sunt binevenite… asa ca pentru supravietuire si pentru a ne fi bine, pentru a evita pericolul, am renuntat la ele. Am fost copii cuminti. Am invatat sa suprimam si sa renegam acele parti, insa umbra cu cat este ascunsa, nebagata in seama, urata… cu atat se face mai mare si revine cu o putere si mai mare.

Revenind la Varsator, individuatia este termenul care defineste acest arhetip cel mai bine, este procesul prin care cineva devine el insusi, indivizibil, unic, persoana care trebuia si e menita sa fie.


“Integrarea umbrei nu poate avea loc si nu poate avea beneficii pana ce nu admitem ce tendinte are ea si nu o lasam sa se manifeste. Asta aduce si putin dezgust fata de sine, rebeliune (in sensul ca simtim ca gata, e de ajuns!), dar si autonomie, fara de care individualizarea nu exista.” – si iata cu tata Jung descrie perfect Varsatorul.


Procesul de lucru cu umbra se produce in mai multi pasi. Mai intai iti dai seama cu ce ai de a face, o faci constienta, o infrunti, stai cu ea, o simti, o observi la lucru, o asculti si o intelegi, ai compasiune pentru tine si o accepti (cand apare), o contii si o integrezi. Iar astrologia are aceasta putere magica de a ne ajuta sa vedem mai clar ceea ce subconstientul nostru a ascuns foarte bine: tipare, traume, limitari din aceasta viata si din cele trecute.

Din pacate (sau poate din fericire), ne folosim constient doar 10% din capacitatea creierului, restul fiind ocupata de subconstient care pastreaza acolo toate amintirile, toate evenimentele, chiar si fata unui simplu trecator, mai mult, tot aici au loc si procesele prin care creierul ne dicteaza in mod automat cand si cum sa respiram, ce sa faca celulele, instructiuni pentru sistemul digestiv, ritmul inimii… deja ne e greu sa gestionam acest 10%, va dati seama ce ar insemna sa ne ocupam constient si de celelalte. Asta e partea buna, partea mai putin buna este ca mintea subconstienta are o influenta profunda asupra actiunilor, comportamentelor si sentimentelor noastre si e important sa stim ce se afla acolo.

La nivel global avem acum un contact brutal cu umbra colectiva, caci nu poti lucra cu ea pana nu o vezi, iar ceea ce se vede acum este o atenuare a acestei neacceptari colective: nu mai acceptam nimic ce e diferit de noi, mai ales ca opinie, credinta si filosofie, ceea ce practic inseamna ca nu acceptam libertatea si individualizarea la nivel colectiv. Explicat in termeni astrologici este Nodul Sud in Sagetator cu al sau guvernator Jupiter in conjunctie cu Pluto (umbra) si Saturn (karma) in Capricorn. Dar asa cum am mentionat mai sus, nu putem sa o integram si sa o vindecam pana nu o vedem, asa ca asta se intampla acum. Insa hai sa revenim la cum putem lucra fiecare cu noi, pentru ca rand pe rand, facand aceasta munca personala, schimbam si energia colectiva (axa Leu-Varsator prezenta la aceasta Luna Plina).

Lucrul cu umbra este, asa cum sugereaza numele, ceva intunecat, esti in bezna, esti in mlastina, esti precum o omida in cocon care incet, incet se transforma in fluture, adica in cine erai menit sa fii, e ca o noua nastere pentru tine, de fapt chiar este o renastere a ta intr-o alta forma, forma ta unica si libera, forma perfecta, dar nu acea perfectiune propovaduita pana acum, ci perfectiunea proprie, a ta, acceptarea tuturor partilor ca fiind perfecte si bune.

Asa se face ca unui copil caruia i s-a spus constant sa taca cand era mic, si a mai si fost plesnit peste gura, dezvolta mai tarziu in viata probleme de comunicare, probleme de a isi spune parerea si adevarul, neincredere in propriul proces de gandire sau inabilitatea de a spune “Nu”. Bineinteles, evenimentele constelate in familie nu sunt decat repetitii a unui tipar karmic pe care a venit sa il repare. In cazul de fata, un Mercur in Casa 12 la Nodul Sud (vechea viata).

Lucrul cu umbra prin Astrologie

Nodul Sud

Nodul Sud si Nodul Nord sunt doua puncte opuse din harta care prin pozitia in casa, semn, guvernatori si aspectele pe care le fac cu planetele din harta ne indica informatii despre vechea viata si ceea ce si-a propus sufletul ca evolutie in actuala incarnare. Initial, mai ales in prima parte a vietii, scenariul de la Nodul Sud se poate repeta intr-o forma sau alta (in consultatii mereu oamenii devin confuzi si intreaba: sigur nu vorbim de actuala viata? Ca a fost cam la fel.), e ceva ce noi stim sa facem deja, e confortabil, e in zona de confort si siguranta, e in obisnuinta noastra, insa in timp ne dam seama ca nu mai dorim aceste lucruri si ne apucam (sau nu…) drumul spre punctul opus – Nodul Nord.

Nodurile Lunare au energie subconstienta, la fel ca Luna si reprezinta motivatii subconstiente si umbre ce izvorasc din trecut (pentru Nodul Sud) si pentru care avem un atasament emotional chiar daca ele nu mai sunt acum relevante pentru noi. Mai multe detalii aici.

Pluto

Pluto reprezinta umbrele noaste, dar si cele mai mari si mai adanci dorinte ale SUFLETULUI nostru, cum ne putem perfectiona, cum transformam imperfectiunile, cum evoluam. Insa acest lucru nu inseamna sa inlaturam ce gasim acolo, ci sa transformam plumbul in aur, umbrele in putere. Pe larg despre Pluto am scris aici.

Casa 12

Casa 12 – in casa 12 sunt umbrele cu care tu esti confortabil, de care nu ti-e teama, acolo te simti in siguranta, dar unde este si talentul tau personal prin care poti lucra cu umbra (daca nu ai planete, ai un semn, verifica casa unde este guvernatorul casei 12, daca este in Rac, verifica unde este Luna, deci Luna si Racul te ajuta sa lucrezi umbra cel mai bine, iar locul unde se afla guvernatorul casei 12 – Luna in exemplul de fata – acolo e domeniul in care se manifesta umbra). Pe larg despre planetele din casa 12 am scris aici.

Luna

Luna, Racul si Casa 4 sunt taramul copilariei, familiei, mediul de acasa, dar si emotiile noastre si subconstientul. Aici se formeaza umbra in prima parte a vietii noastre prin ceea ce vedem inca de la o varsta frageda ce este acceptat sau nu, ce avem voie si ce nu, atunci se formeaza multe tipare si prin aceste energii incepem sa intelegem (gresit…) ca pentru binele nostru si starea de confort si siguranta e nevoie sa renuntam la anumite parti ce nu sunt acceptate de parinti, familie si societate. Aici incep conditionarile si “dresajul”: daca esti cuminte, primesti Y, daca papi tot, primesti X, daca tipi, iti exprimi furia si nemultumirea, o sa fii pedepsit etc.

Venus

Venus, Balanta si Casa 7 ne arata umbrele relationale, ne arata ce parti din noi alegem sa ascundem atunci cand relationam, frici de a nu fi acceptati, frica de refuz. Umbra pentru Venus si arhetipul Balantei este ca se defineste prin modul in care este perceputa de ceilalti, prin oglindire, iar prin dorinta de a fi placuta, iubita si acceptata social, isi distorsioneaza adevarata individualitate. Aici am scris pe larg despre Renasterea planetei Venus din acest an si finalul ei de ciclu evolutiv.

Saturn – criza de 30 de ani

Saturn este lordul Karmei si ne-o indica atat pe cea adusa din vietile trecute, cat si ce acumulam acum prin frici, felul in care alegem sa ne limitam, prin respectarea unor reguli (cu care poate nu suntem de acord), felul in care ne negam, dar mai ales cum sunt constelate limitarile interioare la exterior. Saturn este o planeta care adora sa se oglindeasca, care lucreaza adanc cu fortele inconstiente si care “pare” ca ne inchide cu inelul sau, insa de fapt el isi doreste doar sa ne asumam responsabilitatea pentru realitatea exterioara, sa ne dam seama ca noi o generam. Durerea saturniana apare cand nu constient nu vrem sa recunoastem forta inconstientului, ca d plasam vina in afara si nu ne asumam nimic. De aceea Saturn este pastratorul cheii pentru libertate si autorealizare.

In Astrologie (si in viata, doar ca oamenii care nu sunt interesati de astrologie nu stiu acest lucru) exista viata inainte si dupa intoarcerea lui Saturn (Saturn Return – momentul cand Saturn ajunge in tranzit in pozitia de la nastere). De regula cele doua parti din viata sunt foarte diferite, iar Saturn aduce o maturizare care te cam da cu capul de pereti. De regula inainte de intoarcerea lui repetam povestea de la Nodul Sud, adunam umbra, dupa, prin evenimente si situatii incepem sa ne dam seama de umbre si de ce avem de lucrat. De regula acest lucru se intampla in jurul varstei de 28-30 de ani. (de unde si criza de la 30 de ani)

Intoarcerea lui Saturn aduce limitare si mai ales singuratate intr-un fel sau altul, caci doar asa, in solitudine, fara interferente exterioare, putem sa ne vedem mai bine si mai clar. De obicei apare o nevoie de separare (sau Universul face acest lucru) tocmai pentru a iti da seama cine esti cu adevarat. Esti fortat cumva sa mergi inauntrul tau, sa vezi umbrele si sa le rezolvi, sa iesi de acolo un pic mai aproape de cine esti de fapt.

Saturn e o planeta neplacuta pentru ca actioneaza prin FRICA. Nu are sensul umorului si aduce limitari, frustrari, munca multa si negarea de sine, dar vine si cu intelepciune si autodisciplina.

Casa si zodia in care se afla ne arata zonele unde ne simtim ciudati, frustrati, in dificultate.

Este insa pastratorul cheii catre libertate prin autointelegere. Experientele sale sunt necesare, educative in mod practic si psihologic, dar si spiritual. Oamenii isi castiga vointa doar prin descoperirea de sine si nu o fac decat cand sunt impinsi de durere si nu mai au alta alternativa. El aduce libertate psihologica.

Tranzitele lui Uranus – criza de 40 de ani

Uranus este rebelul, eliberatorul, iar tranzitele lui aduc libertate. Dupa munca depusa cu intoarcerea lui Saturn, apare energia uraniana care simti ca te stragulgera, te electrizeaza. Pentru ca Uranus este o planeta care se misca greu, energia lui nu e constanta, ci vine in valuri, te pocneste cate ceva, te simti iluminat, fie o idee, fie o situatie apare si iti schimba total viata si perspectiva.

Mai ales in cazul opozitiei, Uranus vine sa te dezbrace de ceva, sa te faca mai autentic, sa te aduca mai aproape de adevarata ta individualitate, sa te elibereze de niste lanturi. Cadoul sau este mai multa autonomie si idependenta, iti arata mai clar adevarata ta natura.

Opozitia lui Uranus in tranzit cu Uranus-ul natal este al2lea pas pentru lucrul cu umbra si de regula vine dupa intoarcerea lui Saturn, in jurul varstei de 40 de ani, renumita ca o criza a varstei de mijloc.

Uranus in harta natala ne arata traumele mentale, de fapt toate planetele exterioare vorbesc despre traume:

Saturn – arata traumele din corpul fizic

Uranus – atata traumele mentale (Uranus fiind octava superioara a lui Mercur)

Pluto – arara traumele emotionale

Neptun – arata traumele spirituale

O trauma este o afectiune mentala, emotionala, fizica sau spirituala ce rezulta dintr-un soc sau stres care are un efect de durata asupra psihicului nostru. De exemplu, un Uranus in Casa 4 poate aduce o trauma mentala ca urmare a unei lipse de suport emotional in copilarie sau in alta viata, o lipsa de intelegere, de ingrijire legata de cele mai multe ori de parintii biologici. Prin extensie, aceeasi lipsa se simte si la maturitate si aduce o insecuritate care poate proiecta cerinte emotionale de la ceilalti ca un efort de a capata dragostea si ingrijirea neprimita in copilarie. Pe termen lung, aceasta trauma poate genera stari emotionale impredictibile si irationale (aparent) care afecteaza atat persoana in cauza, cat si pe cei din jurul sau. Mai mult, aceste persoane pot recrea acest mediu in mod subconstient (persoane care nu le ofera suport) pana ce inteleg ca nevoia de ingrijire si securitate pe care o cauta nu se afla in afara, ci in ei. Uranus aduce o ciclicitate prin care le schimba viata brusc sau elimina din viata lor anumite persoane si astfel ii forteaza sa invete. In mod subconstient, aceste persoane pot avea memorii din alte vieti in care a avut loc aceeasi dinamica, lucru ce intensifica trauma si poate aduce momente in care oamenii apropiati dispar sau nu le ofera suport emotional fix cand au cea mai mare nevoie.

Intoarcerea lui Chiron – criza de 50 de ani

Dupa ce Saturn ti-a aratat umbrele si Uranus ti-a aratat cine esti cu adevarat, urmeaza intoarcerea lui Chiron in pozitia de la nastere. Acest aspect se intampla in jurul varstei de 50 de ani si e precum o fereastra ce se deschide catre adevaratul nostru sine. E un moment cand multi oameni isi gasesc adevarata chemate a sufletului, dar mai ales e un moment cand devin extrem de confortabili in propria piele. Ati observat cum se relaxeaza oamenii la batranete? Tot atunci oamenii sunt mai singuri, din nou tema solitudinii, ca doar asa putem sa incepem sa ne vedem unicitatea.

Asta nu inseamna ca nu putem rezolva aceste umbre mai devreme, e doar ciclul normal al vietii, mai ales pentru oamenii care nu aleg sa traiasca constient, asa arata drumul normal catre individualizare.

Ego-ul si noutiunea de separare s-a dezvoltat cand Uranus a fost descoperit, a fost perioada revolutiilor din Franta si America, atunci cand traditia, clasele sociale si familia au fost abandonate pentru constiinta individuala.

Sa nu uitam ca inainte de Uranus, Varsatorul era guvernat tot de Saturn. Chiron este podul dintre Saturn si Uranus, un mediator intre cele doua energii. Daca Uranus este libertate, schimbare, renastere si unicitate, iar Saturn este structura, timp, lumea materiala cu limitele ei, Chiron devine modul in care invatam sa contopim aceste energii. Gasiti aici un articol pe larg despre Chiron.

Profil Karmic

Analiza Nodurilor Lunare, Punctul de Polaritate Pluto + Skipped Step (sau planetele din Casa 12 daca nu exista pas sarit) plus alte detalii care ofera insight-uri despre umbre si traume, pozitia lui Uranus, Neptun si Saturn - 270 lei

Analizele personalizate sunt in format scris si vor fi livrate prin e-mail.

Comanda unei analize personalizate se face printr-un mail la adresa astroalchimista@gmail.com in care se vor specifica urmatoarele detalii: zi, luna, an, ora si locul nasterii.

Plata pentru aceste servicii se face in avans (metoda de plata se va comunica pe mail), iar termenul de livrare este intre 2-3 zile de la efectuarea platii.

Advertisement

8 thoughts on “Astrologia si lucrul cu umbra, individualizarea si Era Varsatorului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.