Mercur Retrograd in Berbec, Marte sarit de pe fix si energia martiana

Daca pana acum am avut parte de ceva destul de rar pe cerul astral, adica toate planetele in mers direct, incet, incet, o parte dintre ele isi incep retrogradarea. Jupiter in Scorpion e Retrograd din 8 Martie si ramane asa pana pe 10 Iulie 2018, Mercur in Berbec retrogradeaza intre 22 Martie si 15 Aprilie 2018 si bonus il mai primim si pe Marte in Capricorn putin “sarit de pe axa” pe toata durata lunii Martie (si putin in Aprilie).

Scorpionul este guvernat in mod traditional de Marte, Berbecul la fel, iar Marte este exaltat in Capricorn, ceea ce ma face sa ma gandesc ca toata aceasta energie retrograda este despre functia noastra martiana. In plus, pe 18 Aprilie intra si Chiron in Berbec, la timpul potrivit as spune, cand deja o sa ne dam seama ce rani legate de identitate, furie, manie, agresivitate, curaj, initiativa si vointa avem de lucrat in urmatorii 8-9 ani cu el aici. Dupa o perioada axata atat de tare pe partea noastra feminina, a venit vremea sa ne ocupam si de cea masculina.

Mercur retrograd in Berbec aduce la lumina orice furie reprimata sau conflict interior

Energia martiana este o forta simpla, cruda, un instinct de supravietuire. In Alchimie, Marte este asociat cu sulful (simbolul instinctului agresiv, forta primara) sau cu imaginea unui lup, lupul singuratic, cel care lupta de unul singur.

Energia martiana este forma primitiva si animalica a Soarelui si principiul Luptatorului. Trebuie sa ne luptam pentru ceea ce suntem, incepand cu prima nevoie de a iesi din pantec si separarea pe care o facem in acel moment de mama, de energia colectiva si incepem sa avem o identitate, sa ne exprimam pe noi asa cum suntem, sa capatam si sa ne intarim individualitatea.

Cele mai mari dificultati in expresia energiei maritene vin din copilarie, din familie, unde agresivitatea si separarea sunt oprite. Multi parinti considera copiii ca pe o extensie a lor si cateodata le este greu sa-si dea seama ca sunt fiinte umane diferite. Incercand sa oblige copilul sa devina altceva decat este destinat sa fie, aduc prejudicii sentimentului de sine al copilului. Suntem multi adulti veniti dintr-un mediu in care nu ne-a fost permis sa fim cine suntem de fapt si sa ne exprimam unicitatea si dorintele sufletului. Nu acuz niciun parinte, sunt sigura ca fiecare a facut aceste lucruri doar din dorinta de protectie.

O alta fata a energiei martiene este ca ne ajuta sa scapam de lucrurile vechi, sa luam decizii care ne elibereaza de trecut si de lucrurile de care nu mai avem nevoie. Acestea se pot traduce prin gunoaie psihice adunate de generatii, pattern-uri, obisnuinte care ne fac inerti, care ne aduc greutate. Aici e nevoie de o energie emotionala (Jupiter in Scorpion Retrograd sapa acum si mai adanc), de o avalansa de sentimente care sa spele lucrurile de care nu mai avem nevoie, sa curete murdaria.

Energia martiana ne ajuta sa eliberam tot ce este nexprimat si care aduna undeva frustrare si furie, vindecarea copilului interior care este furios e un proces de curatare necesar.

O energie martiana blocata da un sentiment de impotenta, de victimizare si o furie inconstienta care se poate manifesta in diverse forme. Furia blocata poate fi redirectionata catre sine sau catre lumea din afara. Poate fi un comportament distructiv emotional sau fizic, poate sa provoace boli (migrene, dureri de cap, inflamarea colonului sau a stomacului, boli de inima, probleme cu pielea, disfunctii sexuale). Exprimarea energiei martiene este o cheie catre sanatatea fizica si psihologica, furia blocata este o emotie distructiva pentru corp si da un sentiment de impotenta care lasat sa “creasca” duce la depresie.

Abordarea acestor emotii ale conflictului interior si divizarii din noi ne va permite sa depasim diverse frici si sa ne canalizam energia catre incredere, curaj si determinare.

Am folosit termenul de “energie martiana” ca sa definesc mai multe aspecte astrale ce au loc in aceasta perioada si isi doresc cam acelasi lucru. Se poate ca in urmatoarea perioada sa ne infuriem mai usor, sa tipam mai mult, sa ne aprindem mai repede, sa avem parte de persoane si situatii ce vor fi triggere pentru furia blocata din noi, sa vedem unde nu suntem autentici in identitatea noastra, unde nu ne afirmam individualitatea.

Marte “sarit de pe fix” face si el acelasi lucru, poate sa scoata la iveala furie, agresivitate, manie, nerabdare sau alte energii similare pe care nu le exprimam corect. Cand o planeta sare de pe axa, inseamna ca desi initial pare ca e putin razna (si aspectele ei negative se intensifica), la final are loc o reinventare a sa si a modului in care folosim energia ei, caci de aceea a sarit initial de pe fix, pentru ca nu foloseam energia sa in mod corect si avea nevoie de o reconfigurare. Insa aduce si momente de eliberare si un sentiment de libertate, exact ca in acele momente cand spunem exact ce avem de spus, ce ne deranjeaza, ce ne dorim, imediat se instaleaza un moment de usurare si usurinta, ne simtim chiar si fizic mai usori, caci ne eliberam interiorul. Chiar si vorba “mi-am luat o piatra de pe inima” sugereaza acest lucru.

Mi se pare foarte important in urmatoarea perioada sa facem urmatoarele lucruri, mai ales cand atmosfera se incinge:

 • sa intram in contact cu energia noastra masculina superioara: curaj, pasiune, initiativa, vointa, actiune si sa fim atenti la momentele cand ele ne lipsesc si de ce (ce frici ies la suprafata)
 • sa lucram la felul in care reactionam
 • sa ne alegem cuvintele cu grija, caci Mercur in Berbec mai intai spune si abia apoi gandeste
 • sa gandim inainte sa reactionam
 • sa nu ne lasam provocati prea usor
 • sa reperam persoane si situatii care ne fac sa fim furiosi/agresivi si sa cautam mai adanc sursa
 • dozarea corecta a energiei in actiuni
 • actionarea conform unui plan, organizat, disciplinat si cu rabdare
 • sa nu fim foarte incapatanati
 • sa ne consumam energia martiana in a face diverse lucruri (sport sau activitatile fizice), sa ne tinem ocupati si sa incercam sa pastram o atitudine pozitiva
 • sa vedem unde anume ne este teama sa ne exprimam individualitatea, independenta si autenticitatea

Sursa foto: Carlos Quevedo

Advertisement

8 thoughts on “Mercur Retrograd in Berbec, Marte sarit de pe fix si energia martiana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.