O harta natala contine mai multe arhetipuri, mai multe zodii, nu esti doar “Berbec”, Soarele tau se afla in zodia Berbecului in momentul cand te-ai nascut, restul planetelor se pot afla in semne diferite, insa semnul solar este “scopul si durata vizitei” din aceasta viata, este viata si sensul tau, calea si drumului eroului tau in povestea vietii tale.
Soarele devine extrem de important pentru ca iti arata pur si simplu cine esti, cum alegi sa iti creezi viata, iar semnul in care se afla iti arata mijloacele prin care poti face asta, e metoda personala de crestere, tipul de caracter si personalitatea care iti este pusa la dispozitie.
Berbec
Arhetipuri: Luptatorul, Indraznetul, Initiatorul, Curajosul
Scop: Scopul primordial al Berbecului este curajul, sa devina o forta care nu se lasa intimidata de nimic, sa fie pregatit sa treaca peste orice obstacol si sa nu se indoiasca niciodata de puterea pe care o are. Un Berbec nu gandeste niciodata prea mult, este manat de instict, alege sa faca ceva si deja focul interior este nerabdator sa treaca la actiune. E indraznet, iubeste aventura, are o vointa de fier si nu se pierde prea usor cu firea, stie sa-si controleze emotiile. Berbecul isi iubeste libertarea, are nevoie sa fie primul, sa conduca si sa atraga alti oameni alaturi de el prin entuziasm, dorinta si actiune.
Evolutie: Berbecul creste cand are curaj, cand viata lui este plina de aventuri, cand trece peste orice emotie sau frica, cand nimic nu sta intre el si dorintele sale.
Arta: Curajul nu inseamna lipsa fricii, curajul inseamna sa traiesti cu fricile tale, dar sa actionezi oricum. Asta este Berbecul!
Resurse puse la dispozitie: Vointa, curaj, putere de decizie, vitalitate, instinct de supravieturie, intensitate, sinceritate, entuziasm, independenta, combativitate, eficienta, inima de luptator.
Umbra: Un Berbec care si-a pierdut calea este unul care lupta in razboiul gresit (batalii care nu au un scop benefic pentru el), vede adversari chiar si acolo unde nu sunt, este mereu in defensiva, ataca constant si tinde sa devina violent, avand mereu o nevoie de a se lupta cu ceva sau cu cineva.
Taur
Arhetipuri: Artistul, Calmul, Cel ce iubeste Pamantul si Natura
Scop: Scopul primordial al Taurului este sa-si croiasca o viata plina de pace si liniste, mai ales una care izvoreste din interior. Are nevoie de pace interioara, de o pace a mintii, de serenitate si de control. Scopul lui este sa simta mai mult si sa gandeasca mai putin, sa invete cum sa fie pur si simplu, sa fie adanc, dar fara sa simta nevoia sa demonstreze asta, sa fie complex, dar simplu in acelasi timp, sa isi gaseasca pacea interioara si sa invete cum sa o pastreze.
Evolutie: Taurul are nevoie de simplitate, de calm, sa stea in natura sa fie aproape de ea, sa isi intareasca conexiunea cu Mama Pamant. Are nevoie sa invete tacerea, are nevoie de muzica si arta sau orice activitate ii aduce pacea si tacerea mintii. Atingerea este foarte importanta pentru el, caci isi gaseste calea prin corp, prin simturile lui, nu prin minte.
Arta: Sa gaseasca calea spre crestere si schimbare personala pentru a obtine securitatea dorita.
Resurse puse la dispozitie: Lipsa dramatismului, linistea, pacea, simplitatea, stabilitatea, increderea, trainicia, determinarea, vointa, senzualitatea.
Umbra: O fuga oarba dupa valorile materiale si nu dupa cele personale, sa devina inflexibil la schimbari, iar de dragul sigurantei si securitatii personale sa isi opreste evolutia si cresterea prin inflexibilitate si incapatanare.
Gemeni
Arhetipuri: Povestitorul, Invatatorul, Curiosul, Jurnalistul
Scop: Sa comunice, sa vada tot, sa traiasca intens si variat trei vieti intr-una singura, sa invete arta vorbirii, sa invete sa asculte, sa fie curajos, sa adune cat mai multe informatii si experiente, sa dezvolte o inteligenta alerta, sa isi creasca si sa isi antreneze mintea.
Evolutie: Sa-si mentina mintea deschisa, sa fie mereu receptiv, sa traiasca ca sa adune experiente, sa fie cei mai buni in arta vorbirii, sa invete sa asculte, sa absoarba lumea, sa invete sa aiba si discutii sufletesti (simple, relaxante, de la suflet la suflet, nu doar in unele superficiale).
Arta: Comunicarea si stapanirea mintii.
Resurse puse la dispozitie: Curiozitatea de copil, vitalitate, inteligenta, gasirea conexiunilor si paralelelor, minte rapida, vorbirea, informatia, adaptabilitatea, activitati zilnice multiple si diverse.
Umbra: Vorbeste prea mult si nu asculta, intrerupe vorbele, trag concluzii premature, nu aprofundeaza, sar de la un lucru la altul, inconstanta, epuizare emotionala, palavrageala nervoasa.
Rac
Arhetipuri: Closca, Mama, Vindecatorul
Scop: Racii nu se pot deschide oricand si oricum, asa ca e nevoie sa isi creasca carapacea de protectie, sa simta, sa penetreze lumea interioara, sa mearga in adancul ei, sa fie psihanalisti proprii, sa iubeasca, sa aiba incredere si sa accepte tot ce le ofera viata.
Evolutie: Sa gaseasca o gaura in carapacea de protectie pentru a interactiona cu mediul inconjurator, sa o faca calculat, sa aleaga foarte bine audienta, sa perceapa viata cu ajutorul sentimentelor, dar sa interactioneze cu ea, sa se deschida, sa aiba incredere, sa se imprieteneasca cu schimbarile.
Arta: Sa invete sa isi asume riscuri cand aleg sa se deschida lumii. Sa simta nevoia sa ajute, sa protejeze, sa vindece fara sa simta frica.
Resurse puse la dispozitie: Imaginatie bogata, subiectivitate, sentimente puternice, iubire, grija, bunatate, protectie, suport, mamosenie, intelegere, compasiune.
Umbra: Securitatea pusa inainte de orice, chiar si a evolutiei, mamosenie fata de partener, uita de el pentru a ii ajuta pe ceilalti, evitarea schimbarilor din teama.
Leu
Arhetipuri: Regele/Regina, Artistul, Copilul, Cel care distreaza
Scop: Expresia personala, expunerea totala, fara secrete, sa se arate pe el tot, asa cum este atat la interior, cat si la exterior. Sa straluceasca precum Soarele si sa nu ii fie frica de a se arata lumii.
Evolutie: Sa se bucure de viata in fiecare moment, sa se afirme pe el, sa fie pozitiv, sa elimine orice frica si lucru care ii inhiba expresia personala, sa isi dezvolte ego-ul, sa aiba incredere oarba in viata, sa fie creativ, sa se joace in viata, sa sarbatoreasca viata, sa creeze, sa nu aiba secrete, sa isi pastreze inocenta, spotaneitatea si prospetimea unui copil.
Arta: Dezvoltarea personalitatii, sa isi joace rolul, sa creeze si sa se experime pe sine.
Resurse puse la dispozitie: Suflet de artist, expresie de sine prin orice lucru creativ, personalitate radianta si magnetica, leadership, carisma, creativitate, fericire, traieste in prezent si traieste momentul.
Umbra: Nevoia de aplauze, de apreciere constanta, nevoia de iubire, mandrie exagerata, “te rog iubeste-ma sunt cel mai tare”, aroganta, sindormul micul Napoleon, mandria care il opreste sa ceara iubire, trebuie sa invete sa fie vulnerabil, caci stie ce inseamna asta, sa ceara ajutor cand simte ca ar avea nevoie.
Fecioara
Arhetipuri: Analistul, Perfectionistul, Martirul, Servitorul
Scop: Fecioara, imaginea puritatii, nimic nu o poate poseda, nu e atasata de nimic, nu vrea nimic, nu ii este frica de nimic. E libera, neatasata de drama pamanteana, nimic nu o retine. Perfectiunea se obtine in timp, cu rabdare, iar scopul Fecioarei este sa se munceasca pana ajunge la ea. Iar in drumul sau, sa ajute pe cine poate, sa se puna pe ea si abilitatile sale in sjujba celorlalti.
Evolutie: Are nevoie de un inteles mai adanc, de transformare personala, crestere spre puritate, perfectiune, implinire. Are nevoie de teluri mari si foarte indepartate, de un ideal. Fecioara trebuie sa fie meticuloasa si onesta, are nevoie de crestere, de o strategie evolutionara, de a merge catre un ideal.
Fecioara isi vede potentialul, ce ar putea sa fie, vede cine este in mod clar, concis, brutal de onest, niciun semn nu se diseca atat de rece. Nu exista niciun semn atat de dornic sa creasca, perfectionismul sau o preseaza sa creasca, iar realismul pragmatic ii da un sens in a face asta. Totul se invarte in jurul ei, a cresterii sale.
Insa asta nu o face egoista, caci vine a doua virtute, servitorul, nevoia de a ajuta, exprimarea proprie prin ajutorul oferit altora. Fecioara trebuie sa aleaga niste aspecte, sa le educe, sa le creasca, sa le certifice si sa le ofere lumii. Sa devina una cu munca ei, sa se identifice cu ea.
Arta: Perfectiunea! Dar inainte de a o atinge are nevoie sa fie umila. Sa se perfectioneze pe sine pana la idealism, sa-si faca o autoevaluare modesta si sa aiba o dorinta de nestapanit de a oferi un cadou lumii.
Resurse puse la dispozitie: Responsabilitate, minte analitica, vede doar ce este de vazut, vede detalii, minte x-ray, precizie, mai intai de toate se vede cu claritate pe sine. Nu se complace niciodata, lenea nu face parte din ea, oricat de sus ajunge, scopul ei este tot timpul si mai departe. Nu poate fi satisfacuta, nu e timp de pierdut, si-a setat un scop si acela e departe. Munceste, munceste mult si nu a venit aici sa se relaxeze. Competenta mai ales cu task-uri care au nevoie de rabdare si precizie, e ceva natural pentru ea.
Umbra: Propriul sacrificiu, cateodata prea mare. Se poate analiza atat de tare incat se rupe in bucati: asta ar trebui sa fiu, dar asta sunt in acest moment. Perfectiunea o poate duce catre indoiala si incertitudine, negativism, se poate auto-limita, se poate pierde intr-un job plictisitor, este capabila chiar de auto-distrugere. Perfectiunea poate ramane doar un scop neatins.
Autocritica trebuie temperata prin acceptarea de sine, trebuie sa invete sa se iubeasca neconditionat si sa o faca cu ajutorul unei minti oneste. Trebuie sa ajunga la puritatea, dar fara sa-si urasca impuritatea, sa se iubeasca pentru ce este si nu pentru ce ar putea sa fie.
Focusul foarte atent o poate face sa nu vada intreaga imagine, detaliile o pot acapara, se poate pierde in catalogari si poate uita sa traiasca, sa se simta vie. Daca nu se place pe ea, nu o sa placa lumea, daca se neaga pe ea, neaga lumea.
Perfectiunea trebuie sa ii fie ghid, insa cheia sta in stima de sine, desi vrea sa faca planuri mereu, trebuie sa invete sa traiasca in prezent si sa traiasca cu iubire, altceva nu conteaza decat prezentul si trairea, acesta este drumul care duce cel mai rapid la perfectiune!
Balanta
Arhetipuri: Artistul, Partenerul, Pacifistul
Scop: Armonie, echilibru, reconcilierea opuselor, plumbul intalneste aurul, iubirea intalneste frica, lumina si intuneric – una nu traieste fara cealalta. Balanta ne invata pacea, e capacitatea mintii de a obtine control constient asupra sistemului nervos, e o parte din noi care nu e deranjata de nimic, nu e socata si nu e ranita de nimic. E pacea perpetua prin haos. Accepta viata asa cum e, nu are motive sa se supere.
Evolutie: Sa atinga pacea si echilibrul, care nu e inca integrat in ea (in raport cu alte semne care fac asta intr-un mod mult mai usor) si asta se face prin vointa exercitata asupra constiintei. Pacea se sustine prin efort, nu se intampla automat. Trebuie sa invete sa fie vulenaribila, sensibila si calma in acelasi timp. Trebuie sa invete sa simta inca de la inceput simptomele dezechilibrului emotional, sa nu lasa tensiunea sa o acapareze, sa o opreasca inainte sa inceapa.
Balanta are o sensibilitate artistica, si tocmai aceasta o ajuta sa isi promoveze calmul. Perfectiunea si armonia perceputa in exterior ne ajuta sa o aducem in interior, Balanta trebuie sa isi infrumuseteze constant mediul in care traieste.
Pentru nicio alta zodie nu este mai importanta relatia si casatoria. Balanta e jumatate din ceva si pacea ii vine din localizarea celeilalte jumatati. Scopul lor este de a forma legaturi armonioase si adanci, strategia este sa invete compromisul fara sa isi compromita esenta, iar pericolul este sa devina atat de dornica sa pastreze armonia in relatie, incat devine nervoasa si toata pacea este pierduta.
Arta: Transformarea constiintei, o armonie interioara de nezdruncinat, nimic nu ii poate strica echilibrul, toate vin si trec, bucuria si tristetea vin ca ziua si noaptea, nimic nu o misca. Scopul ei este simplu si greu in acelasi timp: sa isi gaseasca mereu calmul.
Resurse puse la dispozitie: Simtul armoniei, dar una care spune ca tot ce este intreg este compus din jumatati complementare, femeie/barbat, lumina/intuneric, raul creaza binele si binele da un sens raului. Adevarul pentru ea este intotdeauna undeva la mijloc, nu alege o singura parte si totul trebuie sa fie in balans. Asta este comoara Balantei, nu doar sensibilitatea artistica, amabilitate, gratia sociala, dar ceva mai adanc. Ea tolereaza paradoxul, nu totul trebuia sa faca sens, filosofiile pot fi opuse, oamenii pot fi diferiti, alegerile pot fi diferite, Balanta le accepta pe toate. Adevarul este la mijloc, este un echilibru intre doua lucruri, iar ea le poate accepta pe ambele.
Umbra: Adevarul e ambiguu, caile pot fi diferite, le acceptam pe ambele, insa vine momentul sa facem o alegere, mintea e vasta, posibilitatile multiple, dar e nevoie sa decidem. Pentru minte, toleranta paradoxului inseamna intelepciune, in viata de zi cu zi inseamna indecizie. Fara alegere, viata este o continua asteptare, aici Balanta isi intalneste umbra. Din dorinta de echilibru, de viata fara amenintari, fara presiune, fara probleme… nimic nu se intampla. Insa cu sau fara decizie, viata merge mai departe.
Scorpion
Arhetipuri: Detectivul, Psihologul, Vrajitorul
Scop: Doar intensitatea momentului prezent, esentialul, mintea dezbracata, alerta, focusata si ascutita pregatita sa traiasca sau sa moara. Viitorul dispare, trecutul se evapora si ramane doar focusul pe momentul prezent, nimic nu mai conteaza in momente pline de intensitate, tot ce nu este esential dispare, doar adevarul ramane, stim cine suntem si ce vrem.
Evolutie: Sa stea linistit, sa se centreze si sa simta ce vrea sa faca, fara sa gandeasca prea mult, instinctiv, fara logica si ratiune, sa fie condus de emotii mai mult decat de motive. De ce? Pentru ca logica e prea generala, prea impersonala, Scorpionul trebuie sa isi simta calea prin viata. Fericirea vine cand obtinem ceea ce vrem si simtim ceea ce vrem, nu o deducem, iar Scorpionul stie asta. Trebuie sa alinieze ceea ce simte cu actiunile sale si sa distruga orice ziduri care nu permit acelor sentimente sa ajunga in constient, trebuie sa aiba curajul sa simta orice, nu conteaza cat e de terifiant este sau ce implicatii aduce. Autocunoastere, claritatea emotionala, sa simta frica, sa lasa emotiile sa iasa si sa afle ce are de facut mai departe, ce e important pt el.
Se spune ca Scorpionul este sexy, insa de fapt energia emotionala este strans legata de sexualitatea noastra, deci sexualitatea e emotionala, e o nevoie de o intalnire emotionala intensa, nu de un orgasm. Suprimarea emotiilor aduce o dizarmonie intre actiuni si sentimente, o antiteza pentru esenta Scorpionului.
Arta: Sa traiasca cu o mare intensitate, sa arda toate pretextele, sa nu lase nimic ascuns sub zidurile fricii, sa faca inconstientul constient. Sa traiasca fiecare minut de parca ar fi ultimul.
Resurse puse la dispozitie: Emotii distrugatoare, interpretari socante, dureroase, ganduri explozive care erup in minte. Asta e cea mai mare resursa, fara ea, autoanaliza brutala si esentiala carcateristica Scorpionului ar fi imposibila. Barierele sunt inexistente, iar asta face mintea sa fie impregnata cu emotii, il face sa se indrepte catre interior, devine sincer cu el, isi vede harta terenului interior, cauta sa scoata afara si sa rupa valul care ascunde lucrurile de negandit. Niciun semn nu este atat de introspect. O intensitate interioara atat de mare are efecte si in afara, asa cum penetreaza mintea sa, o poate face si cu tot ce e in jurul lui. Insticitiv, suspicios, reuseste sa intre si in mintea celorlalti, cautand intelegere, sa afle care sunt cele mai adanci motivatii ale oamenilor si care sunt cele mai intunecate secrete. Si de obicei reuseste.
Resursa sa? O minte atat de ascultita si tacuta menita sa distruga orice minciuna comfortabila, orice adevar spus pe jumatate, orice om fals sau falsitate din viata noastra. O minte focusata sa se cunoasca pe sine.
Umbra: Prea multa autocunoastere sau prea putina. Oricare aduce cadere. In mod automat se cauta si sapa atat de adanc, cautand si ultima realizare care ii va transforma viata si descopera mai mult decat poate sa duca. Poate avea toane, se blocheaza si isi pune aceeasi caseta din nou si din nou pana la devitalizare, chiar disperare. Prea multa autocunoastere e periculoasa, ne face sa pierdem perspectiva, insa si prea putin ne face sa pastram intentionat in incosntient ceva de ce ne este frica si nu ne place. Daca nu se cauta si nu afla care e mecanismul incontient, poate sa sufere de paranoia, ca ceva nu e in regula, ce ceva o sa se intample, sa fie anxios si sa nu stie de ce.
Suprimarea sexualitatii functioneaza la fel, emotiile raman, dar se pierde sursa. Umbra ii poate aduce o foame constanta, o neimplinire constanta, mintea nu stie ce vrea, nu intelege foamea sau lipsa si alege banii, puterea sau…. sa faca curatenie in casa. Obsesiv, compulsiv, Scorpionul merge catre acele scopuri, insa ramane nesatisfacut.
Sagetator
Arhetipuri: Calatorul, Filosoful, Studentul
Scop: Actiuni care ii extind constientizarea prin experiente noi, expansiunea geografica si teritoriala. Studiul, extinderea intelectuala, noi moduri de gandire si intelegere, noi puncte de vedere, filosoful care isi mareste constiinta si devine constient de legile universului. Sa inteleaga sensul acestei vieti, sa isi gaseasca destinul, adevarul. Cautarea in sine, o calatorie perpetua, o sarcina eterna de a cauta sensul. Care e locul meu? Unde ma duc? De ce exist?
Evolutie: Sa se miste, sa caute, sa calatoreasca, sa rupa granita culturala, de valori si de obiceiuri, sa ramana deschis catre moduri diferite de gandire, sa priveasca viata din alte puncte de vedere, sa isi faca prieteni diferiti, din alte culturi, cu alte viziuni diferite de ale lui, sa invete, sa se dezvolte, sa studieze si sa-ti extinda constiinta prin educatie, carti, invataturi, sa vada viata intr-un mod total nou, sa-si deschida mintea catre noi oportunitati de a invata, sa isi asculte intuitia, sa cunoasca toate filosofiile de viata, toate sistemele spirituale, dar sa adune informatii care sa il ajute sa-si creeze propria filosofie de viata, sa traiasca viata ca o aventura, sa nu ii fie frica, sa mearga tot inainte asteptand miracole, sa faca un act de credinta!
Arta: Sa traiasca viata ca o aventura, sa se extinda neincetat.
Resurse puse la dispozitie: Independenta personala, entuziasm, optimism, aventura, adaptabilitate, gata oricand de orice, dorinta de noi posibilitati, stie sigur ca viata are un rost, spirit liber care isi alege singur Dumnezeul in care crede, incredere in idealurile sale, credinta.
Umbra: Prea mult optimism sau prea multa expansiune, incredere prea multa, fuga de relatii tocmai din dorinta de independenta.
Capricorn
Arhetipuri: Pustnicul, Tatal, Cel cu Autoritate
Scop: Simbol al puterii absolute, este maestrul a doua lumi: marea si inaltimile pietroase (simbolul sau este o capra cu coada de peste). Capricornul urca cele mai inalte culmi, respira cel mai rarefiat aer, inoata in cele mai mari oceane, nimic nu il opreste. Cand isi seteaza un scop, e invincibil. Trebuie doar sa aleaga un tel si nimic nu ii mai sta in cale.
Ambitios, materialist, infometat de putere, calculat, manipulativ, rapid sa exploateze orice slabiciune, este vazut des ca un oportunist. Insa asta e doar umbra lui, pentru ca el simbolizeaza puterea, dar nu banii, nu gloria, ci libertatea. Capricornul trebuie sa invete sa actioneze doar dupa ce ii dicteaza caracterul sau esential.
Evolutie: Sa petreaca timp singur, asta e strategia de evolutie, mai ales in etapele de inceput. Trebuie sa invete ca nu are nevoie de aprobare, ca poate fi fericit chiar daca nimeni nu il apreciaza. El poate sa iubeasca si sa fie iubit, insa trebuie sa evite sa aiba nevoie de cealalta persoana.
Sa invete sa transforme solitudinea dintr-o povara in oportunitate. Capricornul e un catarator, trebuie sa urce pe varfuri, dar trebuie sa le aleaga pe cele bune si trebuie sa o faca fara aplauze, fara aprecierea celor din jur, el are deja respect pentru el, stie deja cine e. Astfel poate intra in lumea publica, poate sa devina celebru si sa faca exact ce ii este lui natural, trebuie sa aleaga un rol public care ii exprima valorile personale, interesele, poate acest rol e un job, insa orice forma ia el trebuie sa fie indiferent de feedback-ul primit, tot ce conteaza e sa fie el.
Arta: Uniunea naturii sale interioare cu identitatea publica, a interiorului cu exteriorul. Integritatea este cea mai inalta expresie a Capricornului, fara minciuni si prefacatorie, o intalnire perfecta dintre esenta personala invizibila si comportamentul public vizibil. Jobul si viata devin nedespartite, devin una. Trebuie sa devina imun la aplauze, sa nu actioneze pentru cei din jur, desi jobul devine public, el nu trebuie sa caute aprecierea altora, ci sa caute aprecierea in el. Trebuie sa devina indiferent fata de succes sau esec, sa nu caute validare, sa faca totul de unul singur.
Resurse puse la dispozitie: Rabdarea, autodisciplina, Capricornul stie sa astepte, dar asteptarea nu inseamna indecizie. Odata ce si-a setat un scop il duce la capat. Frica, frustrarea, rezistenta, nimic nu ii sta in cale, el isi urmeaza intentiile, nu emotiile. Capricornul este instinctiv de practic, fanteziile au loc in viata lui doar daca sunt practice si pot sa devina realitate. Are o vointa de fier. Solitutdinea, determinarea, rabdarea, logica – toate il fac sa infrunte orice si sa nu piarda din vedere visul sau. Poate e incet, poate parea ca s-a pierdut, dar in final obtine ce isi doreste.
Umbra: Capricornul are nevoie de mult autocontrol, aplicat corect il ajuta sa urce pana in varf, alege si actioneaza, daca esueaza, insista. Insa daca acest autocontrol nu e aplicat in afara, catre lume, in actiuni, ci in interior, il face subiectiv, il impietreste, il face rece si fara emotii. Acea solitudine se poate transforma in singuratate. Isi pierde cursul si incepe sa determinte cursul celor din jur, devine un dictator, un tiran, vrea sa fie stapan peste toti oamenii din jur, cauta putere si orice ocazie sa-si extinda autoritatea. Cauta in exterior aprobarea pe care nu o gaseste in interior. Si reuseste, ajunge in top, devine workoholic, pierde legatura cu sufletul si ajunge o victima a rolului sau si a responsabilitatilor sale, e puternic, e bogat, insa singur!
Varsator
Arhetipuri: Geniul, Revolutionarul, Omul de Stiinta
Scop: Simbolul Varsatorului pare doua valuri, apa, insa de fapt sunt serpi – simbolul cunoasterii, al libertatii. Asta e scopul Varsatorului, libertatea, indivitualitatea, abilitatea de a alege calea lor, sa faca ce vor, sa nu primeasca ordine de la nimeni, sa devina o figura de autoritate. Libertatea noastra poate fi compromisa foarte usor prin confort, norme sociale, dorinta de a fi acceptat. Varsatorul nu face compromisuri, trebuie sa fie ferm cand vine vorba de libertatea lui, sa fie loial adevarului, sa isi accepte destinul, cel al unui exilat, nesincronizat cu valorile si motivatiile comunitatii din care face parte.
Evolutie: Sa isi pastreze integritatea si adevarul propriu, fara compromisuri, sa fie liber, sa nu urmeze calea batuta, sa nu se integreze in pattern-uri sociale sau comportamentale impuse, sa nu fie corectat de cultura in care traieste, ci sa isi urmeze individualitatea, sa-si faca alegerile sale chiar daca lumea crede ca e nebun.
Varsatorul trebuie sa mearga pe drumul sau, sa faca alegerile care il fac fericit, diferite de ce isi doresc ceilalti si atunci le frange inima, nu poate face compromisuri, nu poate sa pretinda sa fie ceva ce nu este. Asta nu il face fara inima, desi asa pare, rece, calea lui e austera, dar il duce catre adevarata lui idividualitate. E nevoie sa traiasca cu acele rani pe care le poate crea, gasind confort in faptul ca acele inimi frante sunt pretul pentru libertatea sa.
Arta: Expresia necompromisa si perfecta a sinelui, individualitate perfectionata.
Resurse puse la dispozitie: Vede lucruri pe care nimeni nu le vede, are o inteligenta extrema, poate geniala – unde genial inseamna sa gandesti proaspat, sa vezi probleme vechi in alt mod, e abilitatea de a gandi ce nu am fost invatati sa gandim. Varsatorul isi sustine adevarul oricat de ciudat ar fi el si chiar si atunci cand nimeni nu il sustine. Si mai este extrem de incapatanat, cand vrea ceva, nimic nu il misca.
Umbra: Aceeasi incapatanare care il ajuta, il poate si distruge. In loc sa isi apere dreptul de a avea viata pe care o vrea, se poate conforma presiunii societatii, sa aleaga un curs fundamental conventional. Genialitate poate sa dispara, nu mai este rebel, nu mai gandeste revolutionar, ajunge sa aiba o viata predictibila, care nu e decat o masca pentru Vasator, daca o poarta, viata lui nu este a lui. Se va simti ca un outsider, simte ca are o identitate falsa, e alienat, distantat, rece, fara sentimente, spune cuvinte corecte, isi asuma responsabilitatile, insa Varsatorul lipseste.
Pesti
Arhetipuri: Visatorul, Poetul, Dansatorul, Misticul
Scop: Oceanul si nu doar apa, lichid, curgere, mister care ne leaga pe toti, simbol al vietii. Budistii spun sa privim viata ca un vis, oamenii, evenimentele, relatiile, muntii toate sunt miraje. Asta inseamna ca nu experimentam viata in mod direct, experimentam o constientizare a vietii, ceva cerebral, un fenomen electrochimic in creierul nostru, niste imagini, un vis. Nu pare o interpretare practica, insa pentru Pesti inseamna totul. Pestii sunt simbolul constiintei, asociati in mod traditional cu misticismul, scopul lor evolutiv este o alterare a felului in care mintea opereaza. Universul obiectiv se evapora, ramane o vasta retea de reactii subiective.
Evolutie: Pestii trebuie sa-si piarda siguranta, sa dea drumul lumii, sa aiba credinta in lucrurile nevazute, sa petreaca timp in fiecare zi focusati doar pe minte, sa inchida ochii, sa respire incet, sa opreasca gandurile si sa experimenteze constiinta: goala, fara forma, plina de pace. Poti sa-i spui meditatie, pentru Pesti e naturala, esentiala, organizata, nu are nevoie de teologie, prin ea mintea devine constienta de ea, pierde din fixatiile si bagajul de informatii zilnice care ne inunda cele cinci simturi. Creativitatea functioneaza la fel. Cand Pestii isi elibereaza fortele creative, lumea exterioara dispare, atentia e mutata din realitatea psihica catre constientizarea propriu zisa.
Arta: Sa invete ca oriunde mergem, orice facem, orice vedem, intalnim aceeasi realitate: constiinta proprie si doar ea trebuie ajustata ca lumea sa se schimbe. Sa isi scoata la iveala creativitatea in forma artistica, fantezie, visare, pentru ca prin imaginatie ne experimentam viata interioara in cea reala. Insa nu trebuie sa traiasca doar in imaginatie, exista si o viata reala care nu trebuie neaprat sa le incetineasca munca, o strategie evolutioara pentru ei este sa traiasca in lumea asta intr-un mod viu si colorat, sa schimbe felul in care privesc aceasta lume.
Compasiune, ajutor, lipsa competitivitatii – Pestii trebuie sa pastreze mereu aceste atitudini.
Resurse puse la dispozitie: Mintea este resursa primara, e refugiul lor, scaparea din presiunea vietii, o zona de poveste, o lume cu pace si fascinatie, o lume mereu la indemana. Imaginatie, fantezie, inventivitate care duce catre zone artistice, visare, orice le duce atentia in interior si ii scapa de exterior.
Empatie si blandete. Personalitate flexibila, care curge si se schimba in functie de situatie, inteleg oamenii, au compasiune si se pun imediat in pielea celorlalti. Sunt subiectivi fara efort. Pestii pot intelege si sa contina toate punctele de vedere ale oamenilor in acelasi timp.
Umbra: Pestii sunt fascinati de propria constiinta, fara ea, nu exista evolutie pentru ei, insa ei doresc sa o directioneze si sa o disciplineze, iar esecul de a face asta ii poate inunda de imagini si impresii care devin o avalansa de emotii pe care nu le pot gestiona, apare frica si distruge personalitatea. Daca exploziile nu pot fi gestionate si directionate catre creativitate si meditatie, pot aluneca trezindu-se actori intr-o viata care nu este a lor. Se simt goi, sensibili si incep sa fuga de tot de lumea reala catre una subiectiva. Pot incepe sa bea, pot dezvolta diverse dependente, orice ii face sa scape de lumea reala. Sau se pot retrage in lumea cartilor, a muzicii, a televizorului, chiar a somnului. Pe scurt… fug! Umbra Pestilor este escapismul, mintea, imaginatia, creativitatea se ascund de lume, fugind de obstacole si asteptand ca soarta sa-si faca de cap.
Pentru harta natala si un profil astrologic complet, viziteaza rubrica astrograma.
Informatii extrase din cartea “Inner Sky” scrisa de stimabilul si talentatul Steven Forrest.
Sursa imagini: Ilustratii realizate de Mustafa Soydan
12 thoughts on “Astrograma: Arhetipurile Zodicale”