Astrologia si Alchimia: transformarea sinelui

Alchimia si Astrologia dateaza din secolul 4-5 IC, iar ambele au ajuns distorsionate in zilele noastre si si-au pierdut sensul si scopul. Ambele in esenta studiaza acelasi lucru, dar functioneaza la nivele diferite sau in realitati diferite. Astrologia se ocupa de taramul celest, iar alchimia de cel de sub pamant, dar ambele studiaza din puncte de vedere diferite acelasi lucru: miscarea si manifestarea spiritului. De aceea alchimistii considerau ca ceea ce este sus, este si jos, iar ceea ce este jos, este si sus, precum in Cer, asa si pe Pamant. Este principul de baza in alchimie, dar si in astrologie si magie.

Spiritul este esenta vietii si uneste intreaga creatie, este prezent in toata materia, in toate formele si ofera substanta si vitalitate. Sufletul este atat esential, cat si material, este atat spirit, cat si corp.

Scopul sufletului este sa fie reflectia spiritului, iar scopul alchimiei si astrologiei este sa purifice si sa alinieze sufletul si corpul in asa masura incat spiritul sa fie reflectat intr-un mod pur in realizarea in materie.

Alchimistii incercau sa descopere secretele naturii cu scopul de a crea aur din metalele de baza si pentru a crea “Piatra Filozofala”. In secolul 20, psihologii condusi de Carl Jung au inceput sa decodifice simbolismul alchimiei si l-au asociat cu procesul psihoterapeutic al evolutiei personale. Psihologia moderna a imbratisat intelegerea lui Jung vis a vis de alchimie si folosesc astazi harta natala ca un ghid catre evolutie personala.

Esenta alchimiei este ascunsa, e un limbaj codificat prin diverse formule, simboluri si analogii care vorbesc de fapt despre transfomarea sinelui. Alchimia este calatoria spre purificarea sufletului, in scopul de a reflecta spiritul real, iar in lumea sub-terestra acesta este simbolizat de aur.

Ego-ul este un zid care opreste ca lumina pura a spiritului sa inunde constiinta. Alchimia era considerata o “arta regala” si nu orcine avea acces la ea. O persoana trebuia sa-si castige intelepciunea necesara pentru a cunoaste secretele alchimiei. Era considerata periculoasa pentru cei care nu erau inca pregatiti.

Psihologic, alchimia devenise o amenintare pentru religiile monoteiste, prin urmare a ramas o practica ascunsa, scrisa intr-un limbaj secret, plina de simboluri, paradoxuri si ghicitori.

Alchimia doreste sa creeze puritate pentru ca spiritul sa fie reflectat si manifestat pe Pamant. E precum lumina care nu are o directie si o substanta pana nu gaseste un obiect care sa o reflecteze inapoi, sa ii dea forma, culoare si directie… la fel spiritul trebuie reflectat de suflet. Daca sufletul sau materia este impura, nu poate reflecta decat o parte din lumina si reflectia spiritului devine distorsionata. Cu cat corpul si sufletul sunt mai pure, cu atat poate reflecta mai bine lumina spiritului.

Alchimistii considerau ca materia trebuie sa treaca prin 4 stari:

Nigredo – materia bruta, neslefuita, cu impuritati

Albedo – curatarea si impartirea in doua principii opuse (masculin si feminin)

Citrinitas – transmutarea argintului in aur si trecerea in faza de intelepciune

Rubedo – reunirea celor doua principii opuse si descoperirea sinelui autentic, ultima etapa a constiintei.

Mariajul sacru despre care vorbeau alchimistii este intalnirea dintre Rege si Regina (masculin si feminin, constient si inconstient), fiinta pura intalneste spiritul pur, este mariajul Soarelui si al Lunii, spiritul si sufletul, sulful si argintul, elementele primare din alchimie. Sulful este energia masculina si ii este atribuit lui Saturn. El reprezinta “Comanda Divina”, iar argintul simbolizat de Luna reprezinta “Natura Universala”, energia pasiva care permite sa fie utilizata si modelata.

Echilibrul este atins cand cele doua parti ajung intr-o uniune perfecta, doar in aceasta stare coprul si sufletul pot exprima esenta spiritului.

Astrologia interpreteaza planetele si semnele zodiacale, alchimia interpreteaza elementele si metalele. Planetele reprezinta inteligenta, iar metalele sunt organisme inteligente si pentru ca ele se formeaza in pantecul Pamantului, sunt supuse influentei Planetelor.

Alchimia este o veche traditie al carui scop este transformarea unei persoane obisnuite intr-o fiinta umana extraordinara in care viata de zi cu zi devine impregnata cu sens spiritual si scop divin. Plumbul care devine aur se refera la posibilitatea unei evolutii spirituale, capacitatea miraculoasa a fiintelor umane de a evolua la expresii mai rafinate, elegante, puternice si complete ale propriilor naturi divine.

Alchimia este modul in care fiintele umane si-au organizat ideile lor despre spirit, materie, natura, iubire si viata inainte de inventarea stiintei moderne.

Deschiderea constiintei alchimice ne poate ajuta sa trecem dincolo de limitele pozitiei noastre actuale a realitatii, dincolo de limitarile mintii rationale, timp liniar si material. Pe masura ce integram in acest fel alte metode de a vedea si de a cunoaste, putem descoperi solutii la problemele care par de nerezolvat in lumea actuala.

Ca Alchimisti moderni, ne intoarcem spre intelepciunea trecutului pentru a ne reconecta cu natura multi-dimensionala a sufletului. In acest proces, ne indreptam mai departe spre un viitor plin cu posibilitati noi si iluminate.

Citeste si:

hermetic-hermes-hermeticismHermetismul – Alchimie, Astrologie, Magie
hermeticismAlchimia Hartii Astrologice
hermestrismegistus1Astro Alchimista
Advertisement

11 thoughts on “Astrologia si Alchimia: transformarea sinelui

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.