Hermetismul – Alchimie, Astrologie, Magie

Alchimia este o traditie veche ce a influentat dezvoltarea medicinei si chimiei moderne, dar si a filosofiei si psihologiei. Alchimia occidentala imbina traditiile grecesti, egiptene, islamice si evreiesti si este o ramura a filozofiei hermetice, care se bazeaza pe lucrarile lui Hermes Trismegistul.

Hermes Trismegistul era numit cel De Trei ori Mare pentru se credea ca el cunoaste cele trei parti ale intelepciunii Universului: Alchimia (cum functiona Soarele), Astrologia (cum functionau stelele) si Teurgia (cum functionau Zeii).

Hermes Trismegistul este considerat fondatorul stiintei, religiei, matematicii, geometriei, alchimiei, filosofiei, medicinei si magiei. Este o uniune a zeului egiptean Thoth, zeul intelepciunii, invatarii si comunicarii si zeul grec Hermes, mesagerul zeilor. A scris intre 20.000 si 36.525 de lucrari, dintre care doar 42 au fost pastrate in marea biblioteca din Alexandria (distrusa in repetate randuri). Din pacate, astazi ne-au ramas doar cateva texte, iar majoritatea lor se regasesc in Corpus Hermeticum.

hermestrismegistus1Se spune ca Hermes Trismegistul isi primea intelepciunea divina prin intermediul meditatiilor, iar printre domeniile abordate se numara: medicina, chimia, legea, arta, muzica, magia, filosofia, geografia, matematica si anatomia. Cunoasterea sa era atat de vasta, incat egiptenii il numeau mesagerul zeilor. Poate era rege, filosof, preot, intelept, om de stiinta sau vrajitor, in orice caz a avut multe nume si este considerat un amalgam al unor personalitati istorice si mitologice. Insa in toate reincarnarile sale prezinta o functie principala, cea de a transmite vorbele zeilor. Cel mai important simbol al sau este caduceul, toiagul in jurul caruia se incolaceau doi serpi (un simbol folosit si astazi ca simbol al medicinei).

Printre figurile mitologice asociate cu Hermes Trismegistul se numara:

Zeul Egiptean Thoth – zeul intelepciunii, a invatarii si comunicarii, scribul Zeilor, cel despre care se credea ca a inventat limbajul, alfabetul si scrierea (hieroglifele). Egiptenii il considerau autorul tuturor lucrarilor legate de stiinta, filosofie, religie, intelepciune si magie.

Hermes – grecii l-au identificat pe Thoth cu Hermes, fiul lui Zeus si zeul stiintei, comertului, limbajului si scrierii, mesagerul zeilor si primul invatator al alchimiei. Despre Hermes se credea ca a inventat astronomia, astrologia, matematica, geometria, medicina, botanica, teologia si toate ramurile intelepciunii.

Mercur – adaptarea romanilor a lui Hermes este zeul Mercur, patronul comertului.

Enoch sau Metatron – Enoch este strabunicul lui Noe, o figura biblica care ajunge in Rai si devine Arhanghelul Metatron, scribul celestial.

Idris – este profetul antic din Islam sinonim lui Enoch si Hermes Trismegistul.

Moise – este profetul bilblic, autor al Torei si celor 10 porunci transmise de Dumnezeu.

Akhenaten – este un faraon egiptean care a incercat sa faca Egiptul pagan sa devina monoteistic si sa venereze un sigur zeu, Soarele. Orasul cu cele mai multe statui ale sale este Hermopolis, oras dedicat lui Hermes Trismegistul.

Nabu – este zeul scrierii si al intelepciunii, scribul lui Marduk si pastratorul Tabletelor Destinului.

In zilele noastre “ermetic” inseamna sigilat, secret, iar Hermetismul era de regula ascuns sub in val, secret si doar cei care erau pregatiti putea sa primeasca invataturile hermetice. Despre Hermes se spune ca avea puteri magice prin care putea sa sigileze o cutie sau un cufar intr-un mod prin care nu se mai putea deschide.

Filosofia Hermetica

Filosofia Hermetica sau Hermetismul este una dintre cele mai vechi religii si traditii, o sinteza a religiei si filosofiei care a inflorit in Egiptul Ptolemaic.

Hermetismul era un sistem filosofic care statea la baza multor traditii, iar unele dintre ele sunt inca in viata si astazi. Era un melanj intre religia, filosofia, stiinta si magia egipteana, cu elemente din paganismul grecesc, iudaismul alexandrin, religia veche sumeriana, zoroastrianism si astrologia si astronomia caldeeana.

Hermetistul pastra prisca theologia, o doctrina care sustine ca adevarata teologie de la baza tuturor religiilor a fost oferita oamenilor in antichitate. Ei credeau intr-un singur Dumnezeu transcendent si ca “totul este unu” in Univers, insa credeau si in existenta altor fiinte precum ingerii, elementalii si eonii.

O marte parte din literatura hermetica si din alchimie a disparut, paganii au fost omorati, iar templele si textele sacre au fost distruse. Pentru ca biserica i s-a opus, traditia Hermetica a fost fortata sa devina oculta si ezoterica.

Influentele Hermetismului

Pitagora se spune ca a fost initiat in artele Hermetice cand a studiat in Egipt. Platon a fost extrem de influentat de Pitagora si de invataturile Hermetice. Atat Pitagora, cat si Platon au fost doua influente pentru Revolutia Stiintifica. Aristotel a studiat la academia lui Platon in Atena si a fost invatatorul lui Alexandru cel Mare, cel care a cucerit Egiptul si a fondat Alexandria, un hub al Alchimiei si Hermetismului.

Contrar credintelor populare, Hermetismul, misticismul si magia au avut o influenta remarcabila asupra Revolutiei Stiintifice, care a inceput in perioada renascentista. Principiile hermetice se regasesc in lucrarile unor iluminati precum Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler, Robert Boyle, Isaac Newton, Francis Bacon, Roger Bacon sau Al-Kindi si Avicenna.

“In mijlocul tuturor se afla Soarele pe un tron. In cel mai frumos templu am putea plasa acest astru într-o pozitie cat mai buna de unde el poate ilumina intregul dintr-o data? El este numit pe buna dreptate lampa, mintea, conducatorul Universului. Hermes Trismegistus il numeste Dumnezeul cel vizibil, Sofocle in Electra il numeste cel care vede totul. Asa ca Soarele sta ca pe un tron regal conducandu-si copiii sai, planetele care orbiteaza in jurul sau.” Copernicus

Isaac Newton si-a petrecut o mare parte din timp redescoperind intelepciunea oculta a anticilor prin Corpus Hermeticum si Tablitele de Smarald.

In traditia hermetica natura este investigata prin observatie, experiment si iluminare. Scopul este sa se descopere ceea ce este invizibil si legaturile ascunse dintre lucruri, influenta unui lucru asupra altuia, sa inteleaga fenomenele si sa invete cum se pot manipula.

hermeticism

Separarea Spiritului de Stiinta

Pana la mijlocul secolului 17, filosofia descria natura ca organica, dinamica, vie, un organism interconectat. Nu exista o distinctie intre astronomie si astrologie, alchimie si chimie, stiinta si magie. Revolutia Stiintifica a separat aceste discipline si a adus o viziune mai mecanica asupra naturii, un focus pe o gandire rationala si logica si o separare a religiei de spiritualitate din punct de vedere al cunoasterii.

In stiinta, un fenomen care se observa este separarea sufletului si sistemul de valori intern al observatorului. Atunci cand stiinta observa un fenomen, se presupune ca este adevarata sa natura, perceptia este reala. Cu toate acestea, in domeniile moderne ale fizicii cuantice si relativiste, observatia afecteaza procesul de a fi observat.

In Hermetism, ceea ce este studiat este o reflectare a observatorului si cele doua sunt legate in mod intrinsec. Acest lucru este esential pentru filosofia hermetica asa cum se vede in celebra fraza “Ce este deasupra este la fel cu ce este si dedesubt“, Universul este o reflectare simbolica a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Cautarea cunoasterii devine o calatorie spirituala de revenire la o stare de unitate cu cea divina, cunoscuta sub numele de “Marea Lucrare” a omenirii.

Umanitatea de astazi nu mai pastreaza o legatura cu Divinul, insa aceasta schimbare, comuna in multe religii si filosofii, nu este vazuta ca o cadere, nici Hermeticii nu o considerau malefica sau ca pe un soi de pedeapsa, este vazuta ca pe un lucru necesare de care avem nevoie pentru cresterea spirituala. Umanitatea avea nevoie de aceasta experienta si maturizare. E precum o calatorie, am plecat de acasa, experimentam diverse lucruri, ca mai apoi sa ne intoarcem prin vindecare si trasformare la esenta noastra.

Alchimistii nu cautau prin transformare sa ajunga la acelasi lucru, ci doreau sa obtina ceva nou, aurul, cea mai buna forma. Aceasta este “marea lucrare”, “arta regala”, intelepciunea si fericirea. Calatoria inapoi “acasa” este o initiere care poate lua diverse forme in viata.

Ceea ce este sus este si ceea ce este jos, ceea ce este jos este si ceea ce este sus, iar toti suntem unul. 

10 thoughts on “Hermetismul – Alchimie, Astrologie, Magie

 1. Simbolul medicinei nu provine din elementele mitologie alea lui Hermes-Mercur. Similitudinea grafică nu reprezintă o certitudine, ci o eroare.
  Toiagul lui Asclepios (Escupal) reprezintă medicina, acesta fiind fiul lui Apollo și învățând tainele practicilor medicale de la Chiron. El avea trei fiice, Hygeia, Meditrine, Panacea simboluri ale igienei, medicinei și respectiv vindecării. Pocalul Hygeei este alt simbol al medicinei.
  De asemenea denumirea de „Mercur/Hermes Trismegistus” este un pseudonim general sub care s-au publicat numeroase lucrări. Literatura existentă nu aparține unei singure persoane, pentru că era o „modă” la vremea aceea să îți semnezi lucrarea sub acest nume, fapt realizat din mai multe motive.
  Interacțiunea dintre magie, alchimie și astrologie a fost evidentă la un moment dat. Anumite practici alchimice necesitau contexte astrologice specifice, iar în cazul magiei se întâmplă la fel. Totuși cred că deja extrapolăm prea mult, integrăm astrologia în alchimie și alchimia în astrologie rezultând un mix confuz, un produs instabil și greu manipulabil. În ultima perioadă am observa integrarea științelor esoterice în metode ce cercetare psihice, iar Jung este clar figura cea mai pronunțată în acest sens, dar cred că există o tendință teribilă spre diluarea conceptelor, mixarea totului, amestecarea conceptelor – probabil efectele lui Neptun în Pești care tinde spre sublimare.
  Artele hermetice trebuie înțelese în conformitate cu gândirea și filosofia vremii, iar reactualizarea lor să se facă în mod natural, fără a altera esența și fără a reconceptualiza idei, ci prin a căuta să se înțeleagă necesitatea lor în acele momente.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.